Ha magyar vagyok, az kizárja, hogy jót csináljak?

2019. november 12. 19:10 - Termosz

Amikor a zenészről itthon azt sem tudják, hogy létezik, miközben a vietnami Ho Si Minh-városban meg repeatre teszik.

Függ-e a zene minősége a származástól? Hogy lehet itthon független zenészként érvényesülni? Egyáltalán kell-e a magyar piaccal foglalkozni? Ha magyar vagyok, az kizárja, hogy jót csináljak? Ezeket a kérdéseket feszegettük Élménygyűjtögető legújabb podcast-epizódjában, amelynek az átiratát ebben a bejegyzésben olvashatjátok.

 

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot a hallgatóknak, ha azt mondom, hogy nem az ALISA az anyakönyvezett neved. Mesélj nekünk kicsit magadról. Honnan jött például ez a név?

Az anyakönyvezett nevem Eszter. Az Alisa a művésznevem, amit az interneten használok a zenék megosztásához. Ezt a nevet 2018 májusában kezdtem el használni, akkor töltöttem fel az első számomat a SoundCloudra. Akkor, amikor nevet kerestem magamnak, már nagyjából tudtam, hogy milyen számokat fogok közzétenni az interneten, milyen stílust, hangzásvilágot használok a zenéimben. Általában ázsiai elemeket használok, ezért úgy éreztem, nem érdemes magyar nevet választanom magamnak, mivel a hallgatók valószínűleg nem magyarok, hanem ázsiaiak vagy külföldiek lesznek. Ugye ez az Alisa név angol nyelvterületen elég gyakori.

Igen, a keleti területeken pedig az Arisa vagy risa ugye, mert számukra az l betű problémát jelent. Mióta foglalkozol zenével? Milyen stílust képviselsz?

Nagyon régóta zenélek. Hatéves koromban beírattak a zeneiskolába zongorázni, aztán jött a többi, elkezdtem mindenféle hangszeren játszani: gitározom, fuvolázom, ukulelézek. Zenét írni talán 14 éves korom körül kezdtem. Jártam zeneszerzés órára a nagykanizsai zeneiskolában. Ott sok mindent megtanultam. Aztán egy időre háttérbe került a zenélés. Körülbelül 2–3 éve jött vissza. Elgondolkodtam, hogy miért nem csinálok zenéket? Aztán úgy döntöttem, akkor csinálok. Nem tudom, miért hagytam abba 18 éves korom körül. Jött az egyetem, a sok újdonság. Nem lehetett a hangszereket elvinni az albérletbe. Szóval 2–3 éve kezdtem újra zenét írni, és ezúttal elektronikus zenét kezdtem csinálni. Azután, hogy az alapokat megtanultam a programban (ezek a zenék egy számítógépes programban készülnek), valahogy a japán és az ázsiai hangulatvilág kezdett megfogni, és a kawaii future bass nevű műfajban kezdtem tevékenykedni. Ezenkívül vannak más stílusú zenéim is, nyugodtabb, popos-chilles számok.

 

Igen, a te stílusod elég vegyes, mert vannak ezek a nagyon chill, nagyon cuki számok, ugyanakkor vannak a darkosabbak is. Ez így elég érdekesre sikeredett. Mikor milyen lábbal kelsz fel?

Nagyon sok minden érdekel. Nem tudok egy műfajhoz ragaszkodni. Ha egy műfajt kellene csinálnom egész életemben, akkor szerintem megunnám fél év után. Így, hogy mindenből van egy kicsi, jó. Mindig izgalmas.

Mondtad, hogy Nagykanizsáról származol, és hogy beírattak zeneiskolába. Ha jól tudom, de javíts ki, ha tévedek: neked a családodban is vannak zenészek.

Igen, anyukám zenetanár, illetve nagypapám is zenetanár volt, de már nem tanít, nyugdíjba ment. Jó sok hangszer van itthon.

Akkor már megvan, honnan jön a zeneszerető éned. Mi volt a célod, amikor elkezdtél zenélni? Saját szórakoztatásodra, vagy pedig konkrétan már az elején is a közönségnek csináltad, hogy közzétedd?

Azért minden zenészben ott van az, hogy meg akarja mutatni embereknek, amit csinál. Szerintem minden alkotóban ott van az, hogy na, majd, ha kiadják a könyvem, ha kiállítják a festményeimet… Az elején van egy tanulási fázis, ami nekem ugye több mint 10 évig eltartott. 6 éves koromban kezdtem hangszeren tanulni, és 24 éves koromban kezdtem el közzétenni zenéket. Tehát ez egy nagyon hosszú folyamat volt. Akkor, amikor elkezdek egy zenét, mindig az van bennem, hogy nekem ez tetszik, én ezt azért csinálom, mert szeretem. És utána nézem meg, hogy ez publikációra érdemes szám-e, vagy sem.

 

És vannak olyan zenéid, amik végül nem kerültek publikációra valamilyen oknál fogva?

Persze, hogy vannak. Félig elkezdett zenék, amikről úgy éreztem, hogy annyira nem erős benne a zenei ötlet. Illetve sok olyan van, ami még publikációra vár. Még nem jött el a megfelelő pillanat.

Na, majd eljön! Mindenesetre lehet, hogy kellene csinálni egy válogatást azokból a zenékből is, amik végül nem kerültek ki. Honnan hallgatnak a legtöbben? Földrajzilag értem. Mert szerintem Magyarországon ez a stílus annyira nem futott még be.

Ebben igazad van, nem Magyarország az első a statisztikáimban. Országként az Egyesült Államok, városként pedig egy vietnami város, Ho Si Minh-város. Ideiglenesen más városok veszik át a vezetést. Sok ázsiai országot látok. Thaiföldet, Vietnamot és Japánt is szoktam látni, de például Kínában nem minden elérhető, ott másfajta streaming szolgáltatások vannak. Oda be kéne kerülni, ott még nem vagyok fenn.

Igen, ott eléggé korlátozottak a dolgok. Pedig szerintem nagy piac lenne neked. Szerintem nagyon szeretnék a zenédet.

Igen, jó lenne. Csak ugye a terjesztés is bonyolultabb. Vannak olyan emberek, akik elvégzik a terjesztést a kínai piacon, és ez drágább, mint a Spotify-on terjeszteni például. Igazából most az a bajom, hogy nem tudom, hogyan kommunikáljak ezekkel az emberekkel. Az angol ott van nekem, és azokkal, akik beszélnek angolul, fel tudom venni a kapcsolatot. Ha Twitteren elkezdenek követni, akkor örülök. De sokszor jelentenek akadályt a nyelvi korlátok.

 

Igen, ez elég nagy probléma. Ráadásul az ázsiai országokban nem is mindig beszélik olyan jól az angolt. Tehát még ez is akadály, hogy az angol sem biztos a kommunikációban.

Szóval Magyarországon nem vagy túl felkapott.

Egyelőre még nem, de szeretném majd, ha felkapott lennék itthon! Jó lenne felvenni a kapcsolatot a saját kultúrámmal. Ez most érdekesen hangzik, de magyar vagyok, és egyelőre nehezen tudom a saját kultúrámat megszólítani.

Ahogy észrevettem, a zene területén valahogy mi is mindig a külföldi zene felé nyitunk. Nagyon kevesen vannak, akik a magyar előadókat részesítik előnyben, úgy, ahogy a magyar szerzőket is sokan ignorálják az irodalom terén.

Van ebben valami. Meg például, múltkor volt egy buli, és lejátszottam pár számomat. Nem én voltam a DJ, csak úgy odakéretőztem, hogy egy pár számot hadd mutassak be. És akkor odajött a hangtechnikus, és azt mondta: „Ez már eléggé nemzetközi szint. Ha lenne koncerted, akkor eljönnék.” És én ezen gondolkodtam, hogy az, ha magyar vagyok, kizárja, hogy jót csináljak? Vagy ha valaki amerikai, az egyből azt jelenti, hogy ő jót csinál? Nagyon sok tehetséges amerikai zenész van, de ez a felfogás olyan érdekes.

Igen, ez elég érdekes Magyarországon. Ez nemcsak a zene területén, hanem minden területen ott van. Ha valami kiemelkedőt csinálunk, akkor mindenki tátott szájjal néz. Pedig vannak nagyon sikeres és tehetséges emberek Magyarországon. Akár zenészekről van szó, akár filmről. Azért nem vagyunk mi olyan rosszak.

 

Forgattál egy videóklipet. Ha jól tudom, ez az első kliped. Mesélj róla, milyen élmény volt?

Hú, nagyon jó! Ebben a számban énekelek és gitározok is. Nem csak elektronikus elemekből áll. Úgy voltam vele, hogy ha már ennyit éneklek benne, akkor már készülhetne egy videóklip is hozzá. Ismertem Karvaly Bencét, aki készít klipeket zenészeknek, és őt kerestem fel, hogy akkor csináljunk valamit. Kobl Adriennel együtt készítettek nekem egy videóklipet. Kimentünk a Margitszigetre, és ott több helyszínen is forgattunk. Érdekes viszontlátni magam videón. Nem volt túl sok ilyen élményem korábban. Én nagyon elégedett vagyok azzal a videóval, ami készült, nagyon tetszik, és szerintem ez Magyarországon be fog jönni az embereknek. Nem tudom, hogy Amerikában megnézik-e, vagy furcsa lesz-e számukra ez a stílus. Van a Margitszigeten egy nagyon érdekes fa, az az egyik helyszín, majd látni fogjátok a klipben, ha megnézitek. Az az egyik helyszín. Annyira régi az a fa, göcsörtös, összevissza nőnek az ágai. És amikor mutattam az amerikai páromnak, akkor nagyon meglepődött rajta, mert ott nincsenek ilyen fák. A Margitsziget külföldi szempontból nézve kuriózum. Érdekes lesz.

Nekem volt szerencsém látni a premier előtt a klipet. Szerintem ez egy jól sikerült klip lett. Igen, a Margitsziget pont az a helyszín, amit az ide látogató turisták is imádnak. Budapest és Margitsziget.

Miről szól ez a szám, amihez a klip készült? Mesélj róla egy kicsit.

Ez egy megzenésített vers. William Blake egyik versét zenésítettem meg, aminek az a címe, hogy The Angel. Nekem ez a vers nagyon tetszett, amikor először olvastam, talán 16 vagy 17 éves koromban. Ez egy nagyon régi számom. Akkoriban foglalkoztam versek megzenésítésével. Mivel ez a vers nagyon tetszett, ezért megzenésítettem. És aztán elfelejtettem. Nemrég, pár hónapja nézegettem a nagyon régi számaimat, és megtaláltam ezt. Elég jónak tűnt. Megmutattam valakinek, aki azt mondta, hogy figyelj, te, ez jó. Vedd fel, csináld meg rendesen, és tedd fel az internetre. Ez a története.

Milyen jó, hogy megszületett! Azt hiszem, ezek után utána fogok nézni az eredeti versnek, mert tetszett.

Tervezel még videóklipet csinálni más számokhoz is a jövőben?

Jó lenne. Úgy gondolom, először megnézem, hogyan jön be a klip a közönségnek. Ha tetszik az embereknek, akkor mindenképpen szeretnék még. Jó élmény volt a forgatás is. Meg jó, hogy van videós tartalom a saját Youtube-csatornámon. Vannak még énekes számaim, amikhez lehetne csinálni. Úgyhogy igen, én szeretnék.

Hajrá, én várni fogom őket. Általánosságban mik a visszajelzések a rajongóidtól, a hallgatóidtól?

Szeretik. Ők a rajongóim.

Valamikor megpróbálnak ellátni tanácsokkal? Megfogadod őket, vagy abszolút a magad feje után mész?

Abszolút a saját fejem után megyek. Ez a közönség szerintem más. Nem úgy érdemes elképzelni, mint egy magyar közösséget, hogy ott mindenki mindenkinek tanácsot ad, és megmondja, mi a tuti. Ha tetszik nekik, akkor elmondják, ha nem, akkor nem hallgatják.

Akkor ez egy ilyen tetszik-nem tetszik kapcsolat. És mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék egy albumot csinálni. Ezt még nem mondtam senkinek.

Exkluzív tartalom!

Illetve készítettünk a barátommal is közösen egy kislemezt. Minden számot közösen csináltunk, plusz vannak felkért énekesek a számokon. Ennek a címe Backpack lesz. És szeretnék egy albumbemutatót tartani itt Budapesten. Úgyhogy szeretettel várlak! Még szervezés alatt áll. A helyszín valószínűleg megvan, még a műsort szervezzük, hogy pontosan ki fog fellépni. Az a terv, hogy mivel ezek elektronikus zenék, amiket készítettem, illetve amik a közös kislemezen vannak, ezért csinálunk egy egyszeri és megismételhetetlen akusztikus koncertet. Teljesen más feldolgozásokat készítünk a számokból, és ezeket élőben előadjuk. Egyelőre ennyi, ami publikus információ. Szóval kövessetek, és értesülhettek a további fejleményekről!

 

Na, ez érdekesen hangzik, erről még én sem tudtam!

Ez annyira új.

Mondtad, hogy a barátoddal készítitek. Ha jól tudom, ő amerikai, és ő is a zenében van jelen.

Igen, amerikai, és ő is producerként tevékenykedik. Hip-hop zenét csinál. Fura hip-hop, vidám.

Vidám hip-hop? Wow.

Én még nem hallottam más embert, aki ilyen hip-hopot csinál.

Őszinte leszek, nekem is ő az első, akitől ilyen zenét hallottam. És egyébként nagyon tetszik. Abszolút hiánypótló.

 

Ezek után már csak arra lennék kíváncsi, hogy a hallgatók hol találhatnak meg az interneten? Milyen felületeken lehet téged követni?

Nagyjából mindenhol. SoundCloud-on, Spotify-on, Apple Musicon, olyan streaming szolgáltatásokban, ahova én sem léptem be még egyszer sem. Fenn vagyok a YouTube-on, a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon. Szóval kövessetek mindenhol, amit használtok!

Alisa elérhetőségeit természetesen leteszem az infoboxba, szóval meg tudjátok nézni a linkjeit. És kövessétek is, mert nagyon tehetséges a csaj, és megérdemli, hogy Magyarországon is végre felismerjék a tehetségét, és megismerjék a nevét. Azt a lemezbemutatót pedig szeretettel várom! Köszönöm szépen ezt a beszélgetést, nagyon jól éreztem magam. Remélem, csinálunk még ilyeneket a későbbiekben is.

Persze! Köszönöm szépen, én is jól éreztem magam.

Rendeld elő az új számomat itt!

Nagyon köszönöm Élménygyűjtögetőnek, hogy részt vehettem a podcastben!

Kövessétek őt mindenféle felületen:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC88OJ4QyQhZrfeI4UsFSbBQ

Spotify: https://open.spotify.com/show/7zgQaZTkho3TCD7avJZwds?si=dCVK8zI_T8i__jsZQ6uTBg

Facebook: https://www.facebook.com/elmenygyujtogeto/

Instagram: https://www.instagram.com/elmenygyujto/

A bejegyzés trackback címe:

https://elemesztakaosz.blog.hu/api/trackback/id/tr2715300240